Lehet jojó-effektus a C9 után?

2019.01.21

Év elején többen is bátorságot merítettek és január 7-e óta minden hétfőn újabb és újabb 3-5 fős turnusban indítunk Forever C9 programokat. A legutóbbi csoportban merült fel a kérdés: A C9 program után lehet-e jojó-effektusra számítani?

Mielőtt rátérünk a konkrét kérdésre, először tisztázzuk, hogy mit is jelent a "jojó-effektus". Így nevezzük, amikor egy sokszor önsanyargató és kínzó fogyókúra vagy diéta során megszabadulunk pár kg-tól, majd miután abbahagytuk az élelem túlzott megvonását, a kontroll nélküli mértéktelen evéssel többet szedünk vissza. Le-fel csúsznak a kilók, mint a jojó a spárgán, innen a neve ennek a nem kívánt hatásnak.

Ennek a jojónak az oka, hogy a fogyókúra vagy diéta során egyoldalúan táplálkozunk vagy jóval kevesebb tápanyagot (pl.: vitamin, ásványianyag, fehérjék, stb.) és rostot fogyasztunk a szükségesnél. A szervezetünk viszont túlélésre játszik, így az éhezés alatt raktározó üzemmódra kapcsolt, s ha visszatérünk a régi étkezési szokásokhoz, zsír formájában elkezdünk raktározni, hogy a szervezetünk felkészüljön a következő "szűkös időszakra".

Ráadásul ez a raktározó üzemmód lelassítja az anyagcserét, magyarul a fogyókúra alatt zsírból alig, izomból viszont többet fogyunk, emiatt pedig tovább lassul az anyagcsere.

Miben más a Forevever C9 program?

A FOREVER C9 program alatt megfelelően összeállított étrend mellett a táplálék-kiegészítőkkel biztosítható a szükséges tápanyag- és rostbevitel. A szervezetünk nem szenved hiányt, nem merül ki, így később sincs szüksége a raktározásra.

Másrészt a C9 nem fogyókúra, hanem életmód program. Új étkezési szokásokat alakíthatunk ki és megtanulunk megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékot fogyasztani, valamint időt szánni a mozgásra. A 9 nap után így megtartható a kívánt állapot, fitten és energikusan élhetjük a napjainkat.

A gyors fogyás káros hatásai

Ha az önsanyargató módszer segítségével mégis gyors fogyást tapasztal valaki, akkor könnyen kerülhet üröm az örömbe, ugyanis a hirtelen hízás-fogyás nagyon megviseli a kötőszövetet és a bőrt, mely kinyúlik, rugalmatlan és narancsbőrös lesz.

Emellett a tapasztalt forma sem lesz az igazi. A gyors fogyásnál általában izmot és folyadékot veszít a szervezet, zsírt pedig kevésbé, így a kívánt formás, feszes idomok helyett azok ellenkezőjével kell a delikvensnek megbarátkoznia.

A legrosszabb pedig az egészségkárosodás: az egyoldalú, vagy nagy kalóriamegvonással járó diéták kimerítik a szervezetet, vitamin- és ásványianyag-hiányt, de akár kiszáradást, vesekövet és májkárosodást is okozhatnak. Az ilyen koplalások természetesen az immunrendszert is gyengítik, így főleg tavasszal egy komoly betegség is lehet a "csodadiéta" vége. Ráadásul a tavaszi fáradtság depresszióba is fordulhat az éhezéstől és a várt eredmény elmaradásától.

Érdemes egy felkapott, tudományos alapok nélküli, 2-3 hetes koplalótúra, léböjt és egyéb divatos diéták helyett időt és energiát szánni egészségünkre, hiszen az ideális, tartós fogyás viszonylag lassú és alapos életmódváltással jár. A jó diéta sohasem szélsőséges, inkább jól átgondolt, hosszú távon is betartható, és nem káros az egészségünkre.

Ismerd meg a Forever C9 doboz tartalmát, a program elemeit és ha meghoztad a döntést, csatlakozz életmódváltó csapatunkhoz.

Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A termékek nem szolgálnak betegségek kezelésére, gyógyítására. A tápanyag összetételre és az egészségre vonatkozó állításokat az EFSA konszolidált listája tartalmazza. Étrended megváltoztatása előtt ha orvosi vagy más egészségügyi kezelés alatt állsz, kérd ki kezelőorvosod véleményét és tanácsát. A Forever F.I.T. program által javasolt étrend követése során fontos a megfelelő mennyiségű (napi min. 2 liter) folyadékbevitel (lehetőleg tiszta víz). A rendszeres mozgás, torna, séta támogatja a súlycsökkenést és a kívánt súly megtartását.